Möte med utvecklingsgruppen Borås

Här kommer minnesanteckningar som Monica Lindqvist sammanställt. Vill ni ha Leaders material från mötet, kontakta mig, Per Flensburg.

Minnesanteckningar från möte 6 april 2016 i Tärby med byalag och lokala utvecklingsgrupper i Borås Stad (hela kommunen)

Mötet hölls i Tärby Hembygdsgård (Tärby fritidsförenings hus) strax nedanför Tärby kyrka.

Tärby fritidsförening hälsade välkommen och berättade om samhället och dess aktiviteter som tex stjärnskådning, wiskyprovning och torpvandringar och de goda erfarenheterna av tex samnyttjad parkeringsplats, bredband och solceller.

Drareds byalag hade sin hästaktivitet 2015 och ligger lite lågt 2016 (men har fått fart på sin fiberaktivitet nu, påpekade Tärby).

Vagnsmuseet, i Komlösa, kom mest av nyfikenhet. (Mötets deltagare ville gärna höra hur de i höstas kört brandbil till Mongoliet med hjälpmaterial, vilket inte hanns med men finns dokumenterat på BT).

Framtid Fristad får en skulptur invigd på torget 29 april, vilket varit möjligt med hjälp av insamlade pengar. Arbetar med strandpromenaden vid sjön, samt har ett ungdomsprojekt på gång. Hembygdsföreningen har fått ett hus att utveckla – en ramsåg som bl a behöver takrenovering.

Seglora byalag inviger Kyrkvägen i maj. Ska provbelysa Seglorabergsbron. Ekleden ska rustas. Boende har givit pengar till hjärtstartare. Hemsidan ska göras om och få nytt webbhotell. Segloradagen kommer bli igen 2017. Ser över hur det gått med alla projekt senaste åren kring underhåll och service. Vindkraftprojektet verkar ligga lågt (privat storbolag), men vi får väl se hur det går. Sätter upp julgran varje år.

Tosseryds intresseförening har renoverat salen och satt upp en stor flygbild. Har nyligen haft lokalhistorisk bildutställning i hela lokalen. Ska följa upp det med en skrift med bilder och text samt kompletteringar som dök upp genom utställningens besökare. Har aktiviteter varje vecka, bl a föräldragrupp och darttävling.

Frufällans fastighetsägareförening vill få ner hastigheten på rv42. Har aktiviteter i Allhuset och vill ha mer teknik i huset. Har 80års-jubileum i oktober. Har fått skadegörelse på gungor. (börja med vuxenvandring, tipsade annan mötesdeltagare)

Vänga hembygdsförening har fått pengar från Sparbanken för fotoutställning. Håller på med ett museum på logen med gamla bruksvagnar. Kvarnstugan ska renoveras. Aktiviteter med tipspromenad, historiska vandringsleder lämpliga för barnvagnar, midsommarfirande för enbart hembygdsföreningens medlemmar dagen innan midsommar, Maleridagen i september mal potatiskmjöl. Kraftverket kan bli förbjudet då det behövs vandringsväg för fisk. Papper sända till domstolen om vattnet, men sen inget hört. Hela området är beroende av elen.

Borgstena har äntligen fått upp en julgran igen denna jul. Hembygdsföreningen har aktivteter i sitt hus Högen; våffelkafé med underhållning, invandrarkvinnor som bakat, spännande instrument som spelas, och pensionärsföreningar tex från Fristad kommer ut och bakar i stenugnen, samt veteranmaskindag. Firar 10års-jubileum den 6 juni. Källarruinen ska renoveras, men det saknas pengar. (man kan hyra ut lokaler till långvariga hyresgäster, tipsade annan mötesdeltagare).

Nytta och Hjälpsamhet, i Rångedala, har Färgatorpet med bl a våffelkvällar med underhållning. Ska fixa fram soldattorpgrunden och hålla höstfest.

Svaneholms byalag har samarbete i gemensam lokal med Viskafors IF idrottare och PRO pensionärer. Aktiviteter som tex studiecirkel om historien på platsen som fortsätter i höst, succé med loppmarknad ihop med sopplunch som ska upprepas i maj. Vill locka alla åldrar och har tex böbörjat med s k familjegympa. Frågar ungdomar men får för lite ut av det. Är trist att det sker skadegörelse och det bedöms bero på att det är för lite liv i omgivningen. Vuxenvandring ska ske vid skolavslutningarna. Sköter vandringsstigen runt Bogrydssjön och badplatsen. Vill engagera fler. Planerar för grannsamverkan. Viskafors gamla kyrka är nedstängd sedan ett år och den är till salu. Kommer att få fiber till Svaneholm snart. (Arrangera LAN-dataspelsträffar för ungdomar, tipsade annan mötesdeltagare).

Bredareds hembygdsförening hade en musikkväll med Marie Arturén med 90 betalande gäster, men det gick inte ihop sig ekonomiskt ändå. Vill flytta ett torp till bygdegården. Museet Unos Djur öppnar i maj, men svårt att få folk att sköta det. Har tacksamt fått in en del yngre killar som står för yttre skötsel. Alla bygdegårdar har tillsammans 100-årsjubileum och i samband med det kommer en träff i Bredared ske i juli. Fiber går trögt, kanske beroende på att det inte finns några pensionärer som kan jobba heltid med det. (Alla kommunens 15 fiberföreningar jobbar hårt och hjälper varandra genom träffar månadsvis, tipsade annan mötesdeltagare. Vi har knackat dörr i Vänga med bra framgång, tipsade annan mötesdeltagare.)

Kerstin Hermansson, representant från Kommunstyrelsen Borås Stad, är delaktig i både Delegationen för KS medel för lokal utveckling och för Leader Sjuhärad LLU och uppmanade till att aktivt söka stöd från dessa forum för idéer man har. För 2016 års ansökningar om Medel för lokal utveckling uppmuntras särskilt ansökningar som överbrygger den klyfta som kan finnas mellan stad och land.

Leader Sjuhärad LLU presenterades av Roland Karlsson som är ordförande och Annika Andersson som är verksamhetsledare. Det är en ideell förening för landsbygdsutveckling i Sjuhärad och den nu startade perioden pågår ända till år 2023. Det är bara Borås stadskärna som inte kan få del av stöd. Första besluten om projektbidrag sker i maj 2016. De tidigare projektperioderna har imponerat med det ideella engagemanget i alla hundratals projekt, vilket motsvarat tid för ca 20 årsarbeten senaste perioden, blivit 87 nya företag, 96 nya eller behållna jobb, 140 byutvecklingsprojekt mm. Annika visade ett bildspel på 18 sidor om vad den nya perioden har för fokus; livskvalitet, service och entreprenörskap (kan erhållas från undertecknad om ni hör av er), samt delade ut en liten folder (hör av er till Leader Sjuhärad LLU om ni vill ha fler). Rena investeringar är inte tillåtet som bidrag, men nytt är att man får ge lite även till enskilda företag. Servicelösningar är extra välkomna, liksom att förverkliga utvecklingsplaner och ungas mötesplatser. Ta kontakt med Annika, vi kommer till er! Man kan söka löpande. I höst kommer det hållas inspirationsträffar i Fristad, Dalsjöfors, Viskafors och Sandared i samarbete med Borås Stad (inbjudan delades ut, kan erhållas från undertecknad on ni hör av er.)

Monica Lindqvist, Stadskansliet Borås Stad, återkopplade till tidigare mötet som tipsade om att använda hushållstidningen Såklart Borås för frågan om vilket stöd som önskar för att införa ortsråd. Detta gjordes i julupplagan, men det gav ingen respons, så frågan kvarstår: Vad behövs för stöd från kommunen om orternas invånare ska införa ortsråd? Även i kommunens ÖP-workshops (på Orangeriet fram till sommaren) pågår arbete kring olika ortsstorlekas förväntade funktioner i det framtida Borås. Ortsråd i mindre orter kan komma att behövas i framtiden. Medel för lokal utveckling beslutades av KS under våren och det var extra stort söktryck med 56 ansökningar, varav 25 beviljades helt eller delvis. Alla stora projekt avslogs för att kunna ge plats åt fler mindre projekt spridda över kommunen. (Alla sökande är i skrivande stund meddelade om resultatet, men behöver du veta mer så hör av dig till undertecknad.)

Föreningen Hela Sverige ska leva Sjuhärad passade på att fråga deltagarna om de som idag representerar Borås orter i arbetet får mandat att fortsätta med detta. Hans Johansson från Tosseryd och Linda Bodén från Fristad fick förnya förtroende. Årsmötet sker den 13 april.

Nästa möte kommer att hållas i Fristad, preliminärt i oktober. Till denna träff ber vi deltagarna fundera kring Min värdegrund och andras fördomar (ett tema som kommer att ske i en paneldebatt på Landsbygdsriksdagen i Visby till sommaren). Vad händer när man ifrågasätter vedertagna sanningar? Om stad? Om landsbygd? Om förort? Om ekonomi? Hur hårt vågar vi granska den egna självbilden? Vems värdegrund är den rätta? Är begrepp som lönsamhet, utanförskap och urbanisering ens relevanta i det snabbt föränderliga Sverige? Vad händer om man ställer sig upp när alla andra sitter ner? (Per Flensburg från Tärby ställde sig genast upp, när undertecknad läste denna mening 🙂 Hur obekväm ska man vara i dagens Sverige? Hur obekväm FÅR man vara? Och finns det olika spelregler för stad och landsbygd? Vi ser med spänning fram emot en kort kommentar kring vad ni tänkt på i respektive ort kring detta, när vi ses i höst. Det kan bli ett samlat tema kring mötet, som verktyg för lokal utveckling.

 

Och slutligen en glad reflektion från undertecknad:

Ett helt nytt engagemang märks på träffen när spontana tips lämnas mellan orterna när ett problem framförts i en presentation. Pågående aktiviteter noteras flitigt för att ta med hem som eventuellt tillägg i sin egen verksamhet. Var det bara jag som tänkte så, eller var det faktiskt en ny anda över engagemanget och ökad stolthet och glädje kring det man gör i sin ort?

 

Noterat av

Monica Lindqvist

Stadskanslitet Borås Stad

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.